sobota, 8. maj 2010

1981


Naslov: 1981 - Leto: 2009 - Država: Kanada - Žanr: Komedija, Drama - 102 min. - Dolžina:Režija: Ricardo Trogi - Igrajo: Jean-Carl Boucher, Claudio Colangelo, Sandrine Bisson- imdb

Ne morem si predstavljati , da bi o 1981 nekdo govoril slabo, kot o nekem brezzveznem filmu. Mogoče res tisti, ki so trenutno stari 15 let in se na svojo preteklost nekaj let nazaj ne spominjajo tako nostalgično, kot je to počel režiser Ricardo Trogi.
V letu 1981 je bil star 11 let. Njegova najlepša leta, kot sam pravi s trenutnim (starejšim) glasom preko spominske slike, čeprav se do potankosti vsega ne spominja prav dobro ter si je zato nekatero stvar mogoče tudi izmislil. Z njegovo družino se je pravkar preselil v novo, veliko hišo. Novo okolje pa zahteva novo šolo ter predvsem nove prijatelje. Te mali Ricardo dobi pod pretvezo nabave Playboya. Nekoliko težje bo šlo z njegovo simpatijo, katera ga po eni skupni učni uri sploh noče več pogledati.
V zadnjem času smo imeli možnost kar nekajkrat spoznati preteklost Kanadčanov. Predvsem odraščanje v 70-tih in 80-tih. Več sem jih pogledal (C.R.A.Z.Y., C’est pas moi, je le jure!, Maman est chez le coiffeur), bolj sem lahko potegnil podobno črto z odraščanjem v naši bivši državi.
Zabavna in inteligentna coming of age izpoved, katero Trogi napolni z odličnimi dialogi in pa dejstvom, da se je nekoč jakna brez zadrge cenila tako, kot se danes najnovejši tip telefona.


OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar