petek, 7. maj 2010

Los viajes del viento


Naslov: Los viajes del viento (The Wind Journeys) - Leto: 2009 - Država: Kolumbija, Nemčija, Argentina - Žanr: Drama - Dolžina: 117 min. - Režija: Ciro Guerra - Igrajo: Marciano Martínez, Yull Núñez - imdb

Režiser Ciro Guerra bi bil neumen, če ne bi izkoristil lepote njegove Kolumbije. Če ne bi pokazal tistega lepšega obraza te države in ne le zloglasni kokainski kartel. Puščave, gorovja, polja, reke... prava paša za oči oz. za dobro postavljeno filmsko kamero. Te prednosti terena se lahko izkoristi še bolj, če je govora o road filmu.
Po smrti njegove žene se na pot odpravi Ignacio. Godrnjav in naveličan potujoči muzikant, ki si svoj dober sloves prislužil predvsem z njegovo harmoniko. No, harmonika ni povsem njegova. Legenda pravi, da je bila pridobljena v dvoboju s samim hudičem in vsak, ki jo bo nosil ob sebi bo doživljal gorje. To harmoniko je Ignacio dobil od svojega mentorja in prav njemu jo je odločen vrniti. Pot bo dolga in čeprav bi družba prišla še kako prav, Ignaciu nikakor ni po godu, ko ga na pot pospremi mladi Fermin. Fant je nad znanjem starca navdušen, zato želi tudi on nekoč postati mojster na harmoniki.
Ob vsem tem potopisu iz Kolumbije sem postal pametnejši za dve stvari. Prvič - sedaj vem, kje so vsi ti raperji z Eminemom na čelu ukradli te pesniške duele na izpadanje. Drugič – če Kolumbijci niti tokrat niso kasirali vsaj nominacijo za tujejezičnega oskarja, potem jo še dolgo ne bodo.


OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar