ponedeljek, 31. maj 2010

My Name Is Khan


Naslov:
My Name Is Khan - Leto: 2009 - Država: Indija - Žanr: Drama, Romantični, Komedija - Dolžina: 88 min. - Režija: Karan Johar - Igrajo: Shahrukh Khan, Kajol, Shane Harper, Jimmy Shergill, Zarina Wahab, Parveen Dabbas, Arif Zakaria - imdb

Ko se je Shahrukh Khan pred leti, kot musliman poročil z hindujko, je to v Indijo sprožilo valove ogorčenj. Navsezadnje je on mega popularni super-zvezdnik, ki mora biti vzor vsem Indijcem, ne glede na njihovo vero. Svoji pa morajo ostati skupaj...
Hja, če bi Khana označil kot Indijskega Brada Pitta, bi ga užalil. Njegova zvezda sije še močneje. Ampak le doma, v Indiji. V Ameriki ga razen priseljencev ne pozna nihče. Za Američane je oseba s priimkom Khan potencialni terorist. Vsaj tako so prepričani v Bollywoodu, zato je bilo potrebno to mišljenje Američanov nujno spremeniti.
Sam naslov filma bi lahko naznanil biografijo popularnega igralca, kar pa tukaj ni primer. Shahrukh Khan igra namreč Forresta Gumpa – po indijsko. Kar pomeni – glava še vedno visi po strani, ampak za razliko od Hanksa je Khan genij. Le preproste reči ne razume najbolje. Tako vzame ukaz njegove žene „poišči predsednika ZDA, ter mu dopovej, da nisi terorist!“ dobesedno.
Jep, Khan ga po smrti njegove mame pihne kar za Ameriko. Po svoje ameriške sanje. Za stopinjami uspešnega brata, ki si je tam s trdim delom že udobno namestil. Logično, tako stvari čez lužo pač delujejo. Če boš pridno delal, boš nekoč direktor. Ob službi pa si prislužiš tudi ženo. Bejbo z otrokom, seveda.
Prav vse je režiser Karan Johar storil, da bi se prilizal svoji novi publiki. Za Američane se je celo delno odpovedal tipičnim Bollywoodskim glasbenim točkam. No, puritanska romantika in pa sporočilo - „na svetu obstajata dve vrsti ljudi – dobri in slabi,“ sta ostali.
In kar je Khan počel v privatnem življenju počne tudi v filmu. Poroči se z žensko druge vere. To Američanom do 11/9 ni predstavljalo velikih problemov, kar pa se z napadom na WTC drastično spremeni. Prav vsak ameriški najstnik pozna razliko med priimkom Khan (musliman) in Rathod (hindujec). Tisti, ki nosi muslimansko ime, bo najebal. Tako kot priženjen sin Khana, ki je po poroki njegove hindujske mame, prevzel muslimanski priimek. Jasno, to ga stane življenja.
In zakaj so Američani sedem let po napadu še vedno tako sovražno nastrojeni proti muslimanom? Heh, vsega je kriv G. Bush, ki je Khanu vedno tik pred izpovedjo „nisem terorist“ obrnil hrbet ter tako ni želel z enostavnimi „Yes we can!“ besedami priznati bratstvo in enotnost vseh Američanov.
Saj pravim, patriotska propaganda je presegla celo Independence Day. Hja, tudi to je sestavni del Bollywooda.

OCENA: -3


Ni komentarjev:

Objavite komentar