četrtek, 20. maj 2010

A Single Man


Naslov: A Single Man - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 108 min - Režija: Tom Ford - Igrajo: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode, Ginnifer Goodwin, Nicholas Hoult - imdb

Ko glas po telefonu pojasni nesrečo v kateri je umrl Matthew Goode, se Colinu Firthu podre svet. Izgubil je svojega dolgoletnega partnerja. Svojega ljubimca. Svojega edinega prijatelja, ki ga je sploh imel od kar je pred mnogimi leti iz Anglije prišel v L.A.
Ob tej tragični novici Firth sicer ostaja močan in miren, ampak v solzah ter izrazu v očeh, lahko razberemo veliko žalost in izgubo, katero ne gre nadomestiti. Firth to zaigra tako dobro, kot še nikoli v svoji karieri.
Kot spoznamo, je ta trenutek le eden izmed flešbekov. No, v tem momentu pa ugotovimo še nekaj. Postane nam jasno, zakaj se ta film ni uvrstil v končno deseterico nominirancev za najboljši film (oskar), čeprav je več mesecev veljal kot trden kandidat. Prvenec Toma Forda, sicer izredno uspešnega modnega oblikovalca, je preveč drugačen. Preveč oseben, pretežak, poetično izpoveden in emocionalno premočan.
Pištola, vzeta iz predala ne napoveduje dobrega konca dneva. Firth še tisti dan gre predavat literaturo. Vendar to predavanje bo njegovo zadnje. Po osmih mesecih »A Single Man-a« ima dovolj. Ob izgubi ljubezni je zmanjkal tudi smisel življenja.
Firth je sicer človek rutine. Ampak, ta dan se lahko stori in pove tudi kaj drugače. Že samo predavanje se razlikuje od standardnega. Kar opazi tudi študent, ki od profesorja želi še kaj več kot le inštrukcije literature.
Pravzaprav je to Firthov dan skušnjave. Tako kot takrat za Tom Cruisa v Eyes Wide Shut, ko se mu po prepiru z njegovo ženo začnejo iz vseh strani nastavljati druge ženske. Kajti Firth bi na ta zadnji dan lahko poseksal prav vsakega. Od španskega matadorja, do njegove dolgoletne, najboljše prijateljice J. Moore.
Upanje na boljše torej vseeno obstaja…


OCENA: -4


4 komentarji:

  1. Jp, se kr strinjam z oceno. Zelo pričakovan film, moram rečt. Pa malo presenečen nad dejstvom, da sem si film celo ogledal pred tvojo oceno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz sem ga dolgo pričakoval, vendar se vanj nisem nikoli preveč poglabljal - kakšen, kdo, zakaj, o čem?... Ob C. Firthu sem pričakoval neko britansko stvar (kao An education), pa me je ta drugačnost čisto šokirala. Pozitivno, ko se privadiš

    OdgovoriIzbriši
  3. Film narejen z veliko občutka, kar je zelo zanimivo, če vemo kdo je režiral.
    Firth me je pozitivno presenetil in od zdaj naprej velja nekaj več v mojih očeh.

    P.S. popravi imdb link

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Po eni strani zelo zanimivo, po drugi pa zopet logično in pričakovano - kot modni oblikovalec je človek verjetno nor na detajle in natančnost. Leta izkušenj v tem poslu so sigurno pomagala za kamero.
    Hvala za link...

    OdgovoriIzbriši