sobota, 29. maj 2010

This Is Love


Naslov: This Is Love - Leto: 2009 - Država: Nemčija - Žanr: Drama - Dolžina: 106 min. - Režija: Matthias Glasner - Igrajo: Jürgen Vogel, Jens Albinus, Corinna Harfouch, Devid Striesow, Lisa Nguyen - imdb

Vsega je kriv odlični film Die Welle ter predvsem Jürgen Vogel, ki se je v tem filmu igral usodno igrico s svojimi dijaki. Le nekaj dni po tem filmu, ko sem še bil v „Vogel“ feelingu, sem zasledil še en njegov film. Der freie Wille me je s svojo direktnostjo impresioniral prav v tolikšni meri, kot me je Die Welle.
Logično, režiser Matthias Glasner je bilo ime, ki sem si ga moral zabeležiti. Z njegovim novim filmom se je godilo nekaj podobnega, kot z njegovim prejšnjim. Nihče ga ni nikjer posebej omenjal. Verjetno bi ga kar nevede preskočil, če si takrat ne bi naredil kljukico na Glasnerjevem imenu. Heh, če ne bi bilo filma Die Welle, bi tako zamudil dva izjemna filma.
Tako kot v Der freie Wille (posilstvo) se je Glasner tudi tukaj dotaknil seksualnega delikta. Le dotaknil, kajti Chris svojega poželenja do 10-letnega otroka (še) drži v vajetih. Prav z Vogelom sta skupaj v Aziji na lovu za žrtvami pedofilske mafije, katere odkupita in potem prodata naprej adaptivnim staršem v Nemčiji. Pri tem je predvsem potrebno upoštevati dve pravili – imej denar za odkup, ne naveži se čustveno na otroka. Chris je pri obeh pravilih pogrnil, kar pa vodi do poskusa samomora, katerega doživimo že v prvih minutah filma.
No, sam začetek je rezerviran za drugo zgodbo. Še bolj depresivno in pogubno. To nam razloži policistka, katero je mož brez besed in razlogov zapustil pred 16 leti. Vso to razočaranje in občutke zapuščanja ženska danes prebije le še z alkoholom. Ko se Chris po poskusu samomora in z obtožbo umora pojavi pred njeno zasliševalno mizo, se tako povežeta dve strti duši, kateri Glasner z rafinirano strukturo pripovedovanja združuje v medsebojno terapijo izpovedi.
Čeprav je Corinna Harfouch za svojo vlogo zapite, zapuščene ženske kasirala Lolo (nemška filmska nagrada) za najboljšo igralko, bi največjo moč filma vseeno pripisali danskemu igralcu Jensu Albinusu. Človek ima mnoge izkušnje z režiserji kot je von Trier, in zato ve – ko molči, pove največ.


OCENA: 4


3 komentarji:

  1. Imaš mogoče link za torrent in podnapise?

    Hvala in lep pozdrav!

    V.

    OdgovoriIzbriši
  2. Torrent imaš tukaj - http://bitreactor.to/torrent/1156168-filme-divx-xvid-this-is-love

    Podnapisi pa še na žalost ne obstajajo v nobenem jeziku. V filmu je 98% nemščine

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za link!

    Bom pa žal moral počakati še na podnapise, ker nemščine ne obvladam tako dobro.

    lp. V.

    OdgovoriIzbriši