nedelja, 23. maj 2010

Svetovna zgodovina filma


"Pa jo imamo! Novo, integralno Svetovno zgodovino filma, svežo, referenčno, razumljivo napisano, pregledno, 115 let gibljivih slik vseobsegajočo, od Prihoda vlaka na postajo (1895) do Avatarja (2009), od evropske in ameriške kinematografije do nigerijskega videobuma in eksperimentalnih filmov Andyja Warhola, od pregleda razvoja filma kot umetnosti v svojem narativnem smislu do njegove kulminacije v digitalno elektronski svet proti koncu prvega desetletja v tretjem tisočletju..."
Tako je "pikantno" začel v uvodu za novo številko Premiere njen glavni urednik Samo Rugelj. Skupaj z njegovimi kolegi nas že okroglo desetletje razvaja (beri - cenovno) s filmsko revijo, katero lahko brezplačno poberemo na kakšnem štantu v trgovskih centrih ali seveda v kinodvoranah. No, obletnico so obeležili ( v sožitju s Kinoteko in založbo Umco) tudi z izidom največje, najboljše, najobsežnejše, najbarvitejše... (900 strani, 200 barvnih slik) filmske knjige, kar smo jih v Sloveniji lahko do sedaj zagledali. Čeprav čisto malo, vendar bi s to reklamo poskusil nekaj tega ugodja, ki sem ga 10 let užival, vrniti tako nazaj.
Jaz si jo bom mogoče zaželel za rojstni dan, ki pa bo komaj čez nekaj mesecev, vsi ostali nestrpneži, pa si še lahko privoščite majski popust ali kot Rugelj konča v uvodu - ...Svetovno zgodovino filma za 39,90 namesto 59,90 evrov dobite še do konca maja, če jo naročite neposredno pri meni, na samo@umco.si.

2 komentarja: